Domäner

Om du ska ha en hemsida behöver du inte bara ett bra och stabilt webbhotell utan även en domän. En domän brukar även kallas för domännamn och är i stort sett samma sak om en webbadress, och som du förstår behöver din hemsida såklart en webbadress. Den här sajtens webbadress, till exempel, är stabiltwebbhotell.net. Det enklaste sättet att köpa en domän är att göra det samtidigt som du skaffar ditt webbhotell.

Välja toppdomän

Ett domännamn består av en toppdomän som du hittar i slutet av webbadressen (till exempel .se eller .com) och innan toppdomänen hittar du det namn du kan välja själv. Därför ska vi nu tipsa dig om hur du väljer domännamn utifrån dessa två delar.

De bästa toppdomänerna

De mest eftertraktade toppdomänerna i Sverige är .se och .com. Om du främst riktar dig till svenska besökare är .se förmodligen det bästa valet, men annars är .com en oerhört stark toppdomän som alla känner till. Det är dessa toppdomäner man i de allra flesta fall bör sträva efter om man kan få till ett vettigt domännamn under dem.

Andra bra toppdomäner

  • .nu är också en mycket bra toppdomän som känns igen av alla och som dessutom kan ge domännamnet en viss innebörd eftersom ordet ”nu” uppmanar någon att göra något nu.
  • .net är också en relativt stark domän som är ett bra alternativ till .com.
  • .info funkar perfekt om du har en informativ hemsida.
  • .org brukar traditionellt användas av olika organisationer, inte minst ideella organisationer, men kan med fördel även användas av andra.
  • .eu är en växande domän som tydligt visar att din sajt är etablerad (eller riktar sig till besökare) inom EU.

Bestämma domännamn

Domännamnet bör antingen innehålla sökord som har med din hemsida att göra eller ditt varumärke.

  • Sökord i domännamnet. Ibland kan det vara lämpligt använda sig av relevanta sökord i domännamnet som gör att Google enklare hittar din sajt och som tydligt visar vad sajten handlar om. Den här sajten, till exempel, vänder sig till dig som är ute efter ett stabilt webbhotell och därför har vi med det i vårt domännamn.
  • Varumärket i domännamnet. Om du vill skapa ett starkt varumärke kan det vara vettigt att använda sig av varumärkets namn i domännamnet. Det gäller inte minst om du har ett företag men även om du har en blogg och vill bli en uppmärksammad och etablerad bloggare.